Utmattningssyndrom orsakas av långvarig stress. Det kan vara en fysisk, psykisk, emotionell eller social stress. Jag drabbades av utmattningssyndrom när jag trodde att jag skulle vara som lyckligast, när arbetet var över.
Man kan få utmattningssyndrom av många olika skäl. Vårdguiden lyfter fram en kvinna som jobbar inom vården och som har ett stressigt hemliv små barn – en kvinna som alltid sätter andra främst och som aldrig har en ledig stund för sig själv. Det stämmer inte på mig förutom att jag är kvinna. I mitt fall handlar det om en stenhård fokusering på målet, att bli färdig med en avhandling och att disputera.
Jag hade tre mål för 2009: jag skulle springa stockholmmaraton, doktorera och bli 40. Jag lyckades med två av de tre målsättningarna. Jag kommer nog aldrig springa maran i Stockholm men jag springer Tjejmilen årligen. Att fylla 40 var inte så svårt att nå, däremot så hade avhandlingen blivit en kamp mot tid och pengar. De sista två åren levde jag med avhandlingen dygnet runt och jag kompromissade med min egen hälsa och valde bort familj och vänner. Jag ville bli klar till varje pris och jag sade till mig själv varje dag att när jag är färdig så kan jag vila, resa och allt annat som jag längtade efter. Bara avhandlingen blir färdig så har jag all tid och alla möjligheter i världen att leva det liv som jag vill leva. Sedan när jag är färdig så kan jag ta igen allt som jag missat, göra allt som jag längtar efter och bara njuta av livet igen. Det var som att hålla andan eller som att ha en pausknapp intryckt. Allt som kunde vara distraherande slog jag bort och snart skulle allt vara över om jag bara orkade något år till eller några månader. Jag vågade inte stanna upp eller känna efter för jag var rädd för att jag inte skulle orka fortsätta om jag gjorde ett uppehåll eller tog ett nytt andetag.
När dagen kom och avhandlingsmanuset var inlämnat för tryck så infann sig inte den där lättnaden som jag hade förväntat. Men jag tänkte att det är väl inte så konstigt om jag är lite trött efter att ha spurtat ett par månader efter att sprungit ett maraton i flera år. Jag trodde bara att jag var lite trött, och jag började ta itu med allt som jag hade listat och längtade efter. Så jag tog på mig springskorna och satte fart mot löprundan. Det gick konstigt trögt och jag fick kämpa för varje meter, en 8 kilometersrunda som jag hade sprungit ett otal gånger. När jag väl tagit mig runt så fick jag inte luft och det kändes som ett astmaanfall. Jag trodde fortfarande att reaktionen handlade om en tillfällig trötthet och att jag inte hade haft tid att löpträna på ett par månader. När jag försökte mig på en löprunda igen ett par dagar senare så var upplevelsen än starkare och jag stapplade fram och kräktes efteråt. Jag var oerhört förbryllad över att min kropp reagerade på detta vis men jag var fortfarande inne på att beta av listan med saker jag skulle göra när avhandlingen var inlämnad och färdig. Så jag åkte och lämnade blod!
I efterskott kan jag förvånas över den bristande insikten men jag hade under en lång tid inte lyssnat på de signaler som min kropp sände ut om vila. Jag skulle vilja säga att jag på grund av att jag under en sådan lång tid hade trängt undan alla behov på vila och avkoppling hade förlorat förmågan att förstå och tolka det som min kropp och själ behövde. När jag nådde mitt mål var alla depåer tömda och jag trodde att det skulle räcka med att återgå till ett normalt vardagsliv. Efter att jag hade lämnat blod så slog tröttheten till med full kraft och jag ragglade fram i mitt eget hem. Jag var yr och det kändes som om jag hade kolsyra i benen. Jag var lika trött på morgonen som jag hade varit på kvällen före. Min kropp återhämtade sig inte helt enkelt. När jag gick till läkaren var jag övertygad om att jag hade hjärnbrist och antagligen behövde äta B12. Som tur var förstod min läkare att jag var utmattad efter en långvarig period av stress. Läkaren ställde nyckelfrågor till mig om sömn, vila, minne och koncentration. Diagnosen: utmattningssyndrom på grund av långvarig pressad situation med disputation. Nu mycket fysiskt och psykiskt nedsatt. Klarar endast att gå korta sträckor. Yrsel. Glömmer mycket. Illamående och dålig aptit. Trött och utmattad. Mycket stresskänslig. Klarar i dagsläget inga krav. Koncentrationsförmågan lätt nedsatt. Påtagligt nedsatt minnesförmåga. Måste skriva upp allt hon skall komma ihåg. Sover, men ej utvilad när hon vaknar.
En anledning till att jag inte såg mig själv som en människa som var sjuk av stress var att jag hade en bild klar för mig hur en sjukt stressad människa är. Jag såg framför mig en person som talade i mobiltelefonen hela tiden springandes mellan jobb och dagis med en cigarett i ena handen och en kopp kaffe i den andra. Däremot kunde jag inte lika klart se mina egna symtom. Jag hade exempelvis inga sömnproblem, däremot kunde jag sova åtta timmar och vakna tung och trött i kroppen. Men symptomen fanns där. Minnet fungerade inte som jag var van men framför allt märkte jag att jag pratade konstigt. Jag hittade inte orden och jag kunde börja med att säga ett lite längre ord utan att veta hur det skulle sluta. Jag hade svårt att ha en röd tråd i det som jag skulle säga, istället kom orden hullerombuller och oftast slutet först för det var det som jag kom ihåg. Det kändes som huvudet var fyllt med bomull. Koncentrationen fungerade hyggligt om jag inte försökte pressa mig och inte försökte exempelvis läsa långa stunder.
Alla dessa typiska symptom sade mig ingenting utan jag fick inte den stora insikten om mitt tillstånd förrän läkaren tog mitt blodtryck och konstaterade att det var högt. Det blev som ett bevis på att jag inte bara var trött och behövde ta igen mig en vecka, utan det blev ett bevis på att jag faktiskt var sjuk. Inledningsvis blev jag sjukskriven en månad och kom ganska omtumlad ut från läkarbesöket. Vad hade hänt? Vad hade jag gjort? Hur skulle det bli nu? Utmattningssyndrom –vad är det? Utbränd? Har jag bränt ut mig själv? Det var svårt att förstå för det överensstämde inte med min självbild. Jag hade nu nått mitt mål och skulle fira, leva livet igen och känna mig nöjd. Så blev det inte. Jag åkte istället till min stuga i Ålands skärgård för att vila och andas den välgörande havsluften.
Under viloveckan i skärgården lärde jag mig flera saker. Jag märkte omedelbart att jag inte orkade vandra på klipporna längs med vattnet hur mycket jag än ville. Det fanns motstånd i varje fysisk rörelse som om kraften började sina så fort jag kom i rörelse. Jag kunde gå en liten bit och måste sedan vila och uppförsbackar var inte att tänka på. Om jag försökte gå trots att benen skakade och värkte så räckte det inte med att sitta i fem minuter utan det tog timmar eller dagar att återhämta det som förbrukat. Så jag sov, vilade och läste lite istället. Jag upptäckte nöjet med att skjuta långbåge även om det tog väldigt lång tid för mig att hämta pilen efter varje skjutning. Plågan att hämta tillbaka pilen gjorde att jag lade ner mer möda på att koncentrera mig vid skjutningen för att träffa mitt mål. Under denna korta stund av fullständig närvaro och koncentration mådde jag bäst. Inget runt omkring mig existerade och jag var fullständigt i min kropp och fokuserad på att ha rätt position med höfterna och axeln i rätt vinkel vid skjutningen. Det var den första av nya upptäckter som jag har gjort sedan jag fick diagnosen utmattningssyndrom.
Din beskrivning skulle de kunna använda i utbildningen av blivande läkare. Exakt så känns det! Men det finns en väg tillbaka, glöm inte det. Det tar tid och man måste kämpa mycket målmedvetet även där, men det lönar sig. Tro mig, jag vet vad jag pratar om.
SvaraRaderaJag berättade för min läkare idag om min blogg. Jag har en mycket klok läkare som varnande mig för gamla hjulspår och att det tar tid att göra nya spår. Han var förvånad över att jag hade gjort så stora framsteg "för senast vi sågs kunde man knappt föra ett samtal med dig för dina tankar for åt alla håll". Vad skönt det var att få höra om bättring, så jag tror på dig, Karla.
SvaraRadera