I vilken ände börjar man återhämtningen? Vad kan man göra när ingenting verkar fungera längre? Jag blev ordinerad vila i vid bemärkelse och att delta i en stresshanteringsgrupp.
Diagnosen utmattningssyndrom bygger på flera olika symptom, bland annat psykisk utmattning men även en fysisk trötthetskänsla. Jörgen Herlofson menar att stress orsakar fysisk ohälsa såsom högt blodtryck och andra hjärt- och cirkulationsproblem. Mina muskler värkte överallt och hela tiden. Spänningstillståndet hade lett till rörelsesmärta och ömmande muskulatur.
Det finns olika sätt att mäta tillfrisknande på. Tid är förstås ett sätt. När började jag känna mig starkare? Hur lång tid tog innan jag kunde gå tio minuter utan att behöva stanna och vila? Jag ser mitt tillfrisknande som en läkning av både kropp och själ. Min kropp började att återhämta sig efter ett par månader. Att träna kroppen var jag van vid men det var helt andra regler som gällde nu, eller rättare sagt det fanns inga regler och jag visste inte hur min kropp skulle reagera. Det svåra är balansen mellan att våga försöka och vara klok nog att vänta eller låta bli. I stresshanteringsgruppen diskuterade vi hur man balanserar olika behov: det kognitiva behovet (tanke- och idéstimulans), det känslomässiga behovet, det sociala behovet, det fysiologiska behovet och det existentiella behovet. Jag började med det fysiologiska behovet genom att försöka göra min kropp starkare.
Min kropp fick en skjuts i tillfrisknandet genom en vecka i fjällen. Ny miljö, härlig luft och fullständigt befriat från vardagliga krav. Jag åkte skidor. Det gick sannerligen inte fort och det arbete som jag lade ner för att ta mig fram gav inte utslag i hastighet. Jag fick kämpa för varje meter men samtidigt var det så lockande att åka högt uppe bland fjällen och att befinna sig i ett vilsamt och vackert landskap. Luften kändes lättare att andas och för varje dag gick det en aningen bättre att ta sig fram på skidorna. Det ständiga motståndet i kropp och i sinne byttes mot en aning av lättnad och en känsla av förhoppning.
Fjällresan blev en vändpunkt för mitt fysiska tillfrisknande. När jag återvände hem hade jag fått självförtroende att våga. Det var bara en fråga om att hitta lämpliga sätt att träna. När jag gick till badhuset för att simma var jag övertygad om att jag skulle sjunka som en sten. Min kropp kändes tung, trög och musklerna värkte hela tiden men när jag kom i vattnet så flöt jag. Det var en upplevelse som jag aldrig hade upplevt tidigare i en simbassäng. Jag kunde utan större ansträngning ta mig fram genom vattnet. Jag gled genom vattnet utan att behöva kämpa och värken i musklerna avtog. Vid en framgång som denna är det lätt att förivra sig, men jag hade bestämt mig redan innan jag klev i vattnet att jag bara skulle simma 10 längder. Inte en meter till oavsett hur bra det kändes. Efter simningen vågade jag mig på längre promenader och sedan vissa yogaövningar.
Att orka vara ute och gå ger vinster på flera plan. Jag kommer hemifrån och ur sängen, jag kommer ut bland människor och ser att livet faktiskt pågår därute, jag glömmer för en stund bort mina egna problem och hinder samt att min kropp kommer i rörelse. Promenerandet varierar jag med stavgång och har i ärlighetens namn haft några ordentliga motgångar på grund av att jag har förivrat mig. Det är lätt att glömma bort att låta kroppen vila när jag har flugit fram på en positiv känsla som jag i stunden tror ska bära mig hur långt som helst. Det finns fler avigsidor med att låta fysiologiska behov styra återhämtningen. Det finns tillfällen då jag har använt motionerandet som en flykt från den mentala utmattningen eller nedstämdheten. Ju mer ledsen jag har känt mig - ju längre och fortare måste jag exempelvis stavgå. Sammantaget tycker jag att den fysiska delen av utmattningen har varit hanterbar. Jag har byggt upp min kropp igen genom att sätta upp mål men också gränser.